Find det rigtige smartwatch

Skrevet af Elgiganten.dk

Hvad er et smartwatch? Det er et ur der har nogle ekstra smarte funktioner. Til en vis grad kan du det samme på dit smartwatch som på din smartphone – såsom foretage opkald, sende sms’er, tjekke mails, afspille musik og med apps får du endnu flere funktioner. Det smarte ved et smartwatch er at du altid har det ved hånden. Ofte bliver smartwatch og sportsur blandet sammen, da mange ure falder ind under begge kategorier, men ikke alle smartwatches er sportsure og omvendt. 

I denne guide giver vi dig tips til hvad du kan bruge et smartwatch til og hvilken type smartwatch du skal vælge.

Et smartwatch sidder på håndleddet som et normalt ur, men smartwatches har touchskærm, undersøtter apps og registrerer ofte hjerterytme og andre vitale tegn. I denne video forklarer vi dig alle de muligheder, som disse smarte ure giver.

Funktioner

Smartwatches kommer i mange udformninger og med mange forskellige funktioner. Ønsker du at kunne ringe fra dit ur, høre musik eller tjekke mails? Skal du træne med dit ur eller bruge det til hverdagsaktiviteter? Vælg et ur der har lige de funktioner du har brug for. Husk at mange af disse funktioner kan slås til og fra som du ønsker – så ønsker du ikke at modtage mails, mens du er på ferie eller opkald, mens du sidder i møde, slår du blot disse funktioner fra.

Sms og telefonopkald

Pointen med et smartwatch er først og fremmest at være din smartphones forlængede arm, så du slipper for at tage din telefon frem så tit. På nogle modeller vil du få en besked fx i form af en vibrering, når du modtager en sms, hvor på andre kan du modtage og endda afsende sms’er.

Apps

Alt efter hvilken model du anskaffer dig findes der mange apps til smartwatches. Du kan hente en app så du kan tjekke din mail eller Facebook. Du kan få apps der viser dig vejret eller hvor du kan lave en indkøbsliste. Der findes også apps der tracker din sundhed, såsom søvn, hvor meget vand og mad du indtager osv. Du kan endda hente spil til dit smartwatch.

Træning

Mange smartwatches har træningsfunktioner fra det helt simple som skridttæller til mere avancerede funktioner der gemmer din træning og giver dig tips og motivation undervejs. Nogle smartwatches har indbygget pulsmåler, så du kan måle din puls uden brug af pulsbælte.

Musikafspiller

Nogle smartwatches har mulighed for at lagre og afspille musik via Bluetooth. På den måde kan du lade din mp3-afspiller eller telefon blive hjemme på løbeturen eller på rejsen og nyde musik direkte fra dit håndled.

GPS og navigation

Med et smartwatch med GPS kan du kortlægge din løbetur, se hastighed, distance, højdemeter og tid. Bruger du ikke dit ur til træning, kan du bruge GPS’en til at vise dig vej. Det er særligt smart i bilen eller på cykel, da du har dine hænder frie til at styre og i stedet kan blive guide fx via vibrationer.

Hvilken type smartwatch skal du vælge?

Når du vil anskaffe dig et nyt smartwatch, er der forskellige ting du bør tænke på, før du køber. Hvad skal du bruge det til? Hvilken type telefon har du som uret skal passe til? Her får du lidt tips med på vejen, som kan hjælpe dig med at vælge dit næste smartwatch.

Kompatibilitet

Da hensigten med et smartwatch er, at det kan kobles din telefon er det meget vigtig at din telefon og dit smartwatch er kompatible. Fx kan Apple Watch kun kobles til iPhones, mens smartwatches med Android styresystem kan kobles til Android-telefoner og iPhones. Dog vil nogle funktioner fungere bedre på en telefon med tilsvarende styresystem.

Skærm

Skærmen på et smartwatch er jo af gode grunde begrænset i størrelse. Så når du skal ud og finde et nyt smartwatch, skal du tænke på om du ønsker et med touchskærm eller knapper. Det er mest et spørgsmål om personlig præference – om du føler at du er for fummelfingret til en touchskærm eller blot bedre kan lide old-school-looket med fysiske knapper.

Batterilevetid

Vær opmærksom på, at ure der ligner almindelige analoge ure bruger meget mindre strøm end ure med touchskærm. Mange funktioner såsom GPS og pulsmåling vil også dræne batterilevetiden, men dette kan dog oftest slås fra, hvis du ønsker at spare på strømmen.

Type rem

Hvilken rem du skal vælge afhænger selvfølgelig af smag, men også af hvad du skal bruge uret til. Skal du fx bruge uret til træning er metal- eller læderrem er ikke ideel. Remmen kan dog udskiftes på mange modeller – så du kan bytte rem alt efter om du skal på arbejde eller til træning.

Vandtæthed

De fleste smartwatches er vandafvisende, men tjek for en sikkerheds skyld det enkelte produkt. Hvis du blot skal bruge uret som almindeligt ur holder det fint til en gåtur i regnvejr. Skal du derimod bruge det til træning og fx svømning skal du finde et der har en højere IP-certificering. Se vores vandtætte smartwatches her

Smartwatch til børn

Skal du købe et smartwatch til dit barn er det ekstra vigtigt at det er nemt at bruge og behageligt at have på. Da børn ofte er meget aktive og bruger deres ting lidt mere voldsomt end voksne, er det også en god ide at se efter et ur som er vandtæt og stødsikkert.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *