Fisk, mand.

Fisk har fået status som værende “kvinde-mad” – og her vil vi rigtig gerne vide hvornår fanden det er sket? 

Fiskeri er sammen med jagt verdens ældste erhverv og dermed mest benyttede måde for en mand at brødføde sin familie. 

Vi i det kolde nord bør absolut også hædre vores gamle vikinge-forfædre der tænkte stort og mindre barmhjertig (bevares) men de drog ud på togt og fiskeri med livet som indsats. 

I dag er fiskeri stadig et af de hårdeste erhverv i verden, og hvem har ikke som purk drømt sig til et liv som sømand, der med ring i øret, anker på armen og pibe liggende i dvale på læben fortælle røver-hisotirer fra rigtige eventyr fra  varmere himmelstrøg. -Jeg vil i absolut melde mig i den klub. 

Tid til din egen stang, dreng. 

Nu vi er ved nostalgien, så var det også min far der i sin tid fik trukket mig ud af sengen tidligt i weekenderne for at lære at fiske, skaffe middagsmaden hjem. 

Jeg mindes også at min søster ikke blev chikaneret med sådanne aktiviteter, hun fik da lov allernådigst at prøve, hvis hun gerne ville (nok gennemtrumfet af min mor).

Men hun blev ikke demonstrativt udvalgt til at deltage i hvad jeg dengang mente var vanvid. 

Jeg blev som alle andre unge drenge omvendt, måske fordi et urmenneske-instinkt kiggede frem, måske fordi det var kvalitetstid med min far, hvor andre ikke var inviteret. 

Sidenhen har fiskere og fiskeri i min verden altid været a lig mænd, hårde, kloge og erfarne mænd. Hvordan deres togter og hele kulturen er blevet så klein at vi nu ser brede voksne mænd offentligt vrænge snuden opad af en fisk og max kan klare synet hvis de kommer søbet i dressing, eller efter en tur i ønskebrønden, fatter jeg ikke, men det er svagt.  

Nu skal der andre boller på suppen. 

Nu skal der fandme slås et slag for fiskeriet, både som hobby, sport og spise. 

Inden manden helt svinder ind til en spirrevip der max fortvivler sig ud på en fisketur for at slippe for at hjælpe til derhjemme, eller for at høre på konen. -& inden han helt glemmer at bruge sine hænder sig i naturen. 

Vil du have noget på krogen, så gør forarbejdet ordentligt. 

Skal noget gøres skal det altid gøres ordentligt, og godt grej eller gadgets -hvis du er til den slags er altid en god ide. Der er intet at sige til at det glipper at få noget på krogen, hvis du ikke har det rigtige værktøj, det er sandt i bylivet og når det gælder fiskeri. 

Det første du bør gøre når du skal i gang er at finde ud af hvad og hvordan du vil prøve at fiske, for der er kæmpe forskel. 

Stille stund eller full blown action?

Måske har du ligesom jeg, minder fra en lille jolle i en sø en tidlig morgen hvor stilhed og fred og ro absolut var et must, i så fald er dette en reminder om at det at fiske kan være meget mere. 

Har du som jeg andre hankøn i din omgangskreds der ynder at dele adskillige fotografier af dem selv online i tide og utide? Så er du sikkert stødt på et enkelt billede i ny og næ fra en herretur på en båd, fisketure er nemlig med sin gode ret blevet enormt populært den sidste tid. Det er en fantastisk måde at få lidt kvalitetstid med gutterne, hvor der kan komme lidt øl på bordet lidt hestekræfter under korpus og ingen distraheringer. Men at booke sådan en tur privat kan være dyrt. specielt inden for landegrænserne, heldigvis er der andre muligheder. 

Fiskeri 101

Der er intet galt med at tage en stang over skulderen og bare begive sig ud for enkelt stund med ro som pause fra hverdagen, samtidig med at du får lidt jord under neglene. Ligesom der intet er galt med den store tur på en privat båd, men der er for os dødelige også lidt tilbud midt i mellem. 

Der findes hav eller saltvandsfiskeri, som naturligvis drejer sig om hvor du vælger at smide snøren i, derudover kan du vælge at stå på fast grund eller du kan vælge at gå tættere på, enten i waders eller via båd, afhængigt af hvilken type fisk du er på jagt efter, også er der selvfølgelig alt småkravlet derudover. 

Hav styr på praktikken 

Uanset hvor og hvordan du vil fiske, så er der squ noget praktik med i det. Det er nemlig en buzz-kill at ende med en visit og bøde fra fiskerikontrollen når man prøver at slappe lidt af og komme tæt på naturen. Så, lav en søgning inden du tager afsted, så du har styr på alt det der hedder fisketegn, tilladelser og hvad du må fiske på det tidspunkt du vil afsted. 

Gear!!

Men det handler jo i virkeligheden om gear, ligesom med alt andet, kan man vælge at køre skoda eller investere i en ferrari med det samme. For fleste giver det nok bedst mening at lande et sted i midten, nogle af de brands jeg altid vil anbefale som den sikre vinder er; Shimano, Daiwa og Geoff Anderson det kan oftest findes til en skarp pris online. 

& spis så for fanden fisk, mand. 
Alt til manden er: FISK!